Saturday, February 11, 2012

Sempoi Mee Kolok (Sarawak delicacy)

Salam everyone,

Ni satu dish yg palign tak boleh resist tiap kali balik kampung suami di Miri. Memang sempoiiii & sedapppp! Cuma mee nye di Sarawak ja ada rasanya. Taktau lah di Ipoh ni ada ka dak tak pernah pulak nak pi cari :(. Apapun, ni resipinya yg modified sendiri mengikut rasa sendiri, tanya orang yg jual di sana sungguh tak mahu dikongsi :(. Ini telah di 'sahih'kan oleh suami ;). Kalau ada lagi kawan2 dari Sarawak yg tahu resipi sebenar, sudi-sudi share ya, TQ.

1.5 liter air
500gm daging lembu (saya guna daging yg telah dipotong nipis)

1 liter air
500gm mee kolok kering (di Sarawak ada jual yg basah/fresh)

5 ulas bawang putih, dihiris bulat2
1 cawan minyak masak

Kicap masin
Kicap Manis
Daun sup, dihiris

- rebus daging dalam 1.5 liter air
- setelah daging empuk, keluarkan daging dan toskan dan dihiris kecil2
- renehkan air rebusan daging

- goreng bawang putih didalam minyak sehingga kekuningan dan biarkan sejuk (jadi minyak bawang putih)

- didihkan 1 liter air di dalam periuk lain
- celurkan mee (yg dlm bentuk sanggul) sehingga agak lembut
- angkat dalam senduk tapis, masukkan sebentar dalam air rebusan daging, angkat dan toskan
- masukkan mee ke dalam mangkuk, gaul bersama kicap masin, kicap manis & minyak bawang putih (mengikut citarasa anda)
- masukkan ke dalam pinggan, taburkan daging yang telah dihiris berserta daun sup
- hidangkan dgn cili jeruk / sambal

Happy trying :)

No comments:

Post a Comment