Sunday, February 13, 2011

Sempoi Stu Daging dgn Jus Nenas


800gm-1kg  daging / lamb (lagi sedap yang bertulang)
2 sudu besar tepung gandum
1/3 cawan minyak zaitun
20gm mentega
6 biji bawang kecil, dibelah dua
2 biji bawang putih, tumbuk kasar
150gm cendawan butang, dibelah dua / dihiris
1 lobak merah, dipotong bulat2 sederhana
1 batang saderi (celery), dipotong sederhana besar
1 cawan juice nenas (saya guna yg kotak sj :))
2 sudu besar pes tomato (saya guna sos spageti :))
1 cawan stok daging / ayam
2 sudu besar Worcerteshire sauce
1 sudu teh herba thyme (fresh boleh, kering pon boleh)
1 sudu teh herba chives (fersh boleh, kering pon boleh)

- salut daging / lamb dengan tepung (jangan terlalu tebal)
- panaskan minyak zaitun dalam periuk yang besar, goreng daging berperingkat hingga agak perang. jangan masak semua sekali. angkat dan ketepikan.
- masukkan mentega ke dalam minyak bekas gorengan tadi
- masukkan bawang kecil, bawang putih, cendawan, lobak merah dan batang saderi hingga agak lembut
- masukkan juice nenas hingga mendidih
- masukkan daging / lamb, pes tomato, stok, Worcerteshire sauce, thyme & chives, gaul hingga sebati
- perlahankan api, tutup periuk dan masak hingga daging empuk dan kuah hampir pekat (1jam-1jam 15 minit lebih kurang)
* pastikan kuah pekat
** makan dengan nasi putih / roti atau apa2 yg anda suka

happy trying...:)

No comments:

Post a Comment