Saturday, February 11, 2012

Sempoi Mee Kolok (Sarawak delicacy)

Salam everyone,

Ni satu dish yg palign tak boleh resist tiap kali balik kampung suami di Miri. Memang sempoiiii & sedapppp! Cuma mee nye di Sarawak ja ada rasanya. Taktau lah di Ipoh ni ada ka dak tak pernah pulak nak pi cari :(. Apapun, ni resipinya yg modified sendiri mengikut rasa sendiri, tanya orang yg jual di sana sungguh tak mahu dikongsi :(. Ini telah di 'sahih'kan oleh suami ;). Kalau ada lagi kawan2 dari Sarawak yg tahu resipi sebenar, sudi-sudi share ya, TQ.

1.5 liter air
500gm daging lembu (saya guna daging yg telah dipotong nipis)

1 liter air
500gm mee kolok kering (di Sarawak ada jual yg basah/fresh)

5 ulas bawang putih, dihiris bulat2
1 cawan minyak masak

Kicap masin
Kicap Manis
Daun sup, dihiris

- rebus daging dalam 1.5 liter air
- setelah daging empuk, keluarkan daging dan toskan dan dihiris kecil2
- renehkan air rebusan daging

- goreng bawang putih didalam minyak sehingga kekuningan dan biarkan sejuk (jadi minyak bawang putih)

- didihkan 1 liter air di dalam periuk lain
- celurkan mee (yg dlm bentuk sanggul) sehingga agak lembut
- angkat dalam senduk tapis, masukkan sebentar dalam air rebusan daging, angkat dan toskan
- masukkan mee ke dalam mangkuk, gaul bersama kicap masin, kicap manis & minyak bawang putih (mengikut citarasa anda)
- masukkan ke dalam pinggan, taburkan daging yang telah dihiris berserta daun sup
- hidangkan dgn cili jeruk / sambal

Happy trying :)

Sempoi Wan Tan Hor (Kuey Tiaw)

Ni memang my favoriteee dish. Lama dah nak try buat sendiri tapi tak terbuat sampai khamis lepas ni puasa and ternampak kawan di ofis makan lunch. Terus cari recipe di internet and balik try. Modified sikit :). Walau kuah terpekat sebab telebih tepung jagung hehehe (nak cepat masa tu org dah nak azan), Alhamdulillah ok dan habes sefamily makan.





3 Sudu Besar Minyak
4 ulas Bawang Putih, dipotong dadu kecil2
500gm Kuey Tiaw (untuk goreng)
1 Sudu Besar Kicap Cair
3 ekor sotong putih, potong kecil2
10 ekor udang kipas sederhana
Sedikit isi ayam (guna isi dada didadu sederhana kecil)
Secubit garam & serbuk lada hitam
1 Sudu Besar Sos Tiram
500ml Air Stok Ayam
3 batang Sawi, dipotong
1 Sudu Besar Tepung Jagung, dibancuh dalam sedikit air
1 biji telur, dipukul sedikit

step 1:
- panaskan 1 sudu besar minyak
- tumiskan 1 ulas bawang putih yg telah di potong
- gaulkan kuey tiaw dgn kicap cair, dan goreng sebentar hingga lembut dan ada bahagian yg agak rangup
- angkat dan masukkan ke dalam mangkuk

step 2:
- panaskan minyak yg selebihnya
- tumis bawang putih yg selebihnya
- masukkan sotong, udang dan ayam, goreng sebentar sehingga sebati dan keluar air
- masukkan garam dan lada hitam diikuti dgn sos tiram, gaul sebati
- masukkan ari bancuhan stok ayam, kacau dan biarkan mendidih
- masukkan sayur sawi, kacau sehingga agak masak
- perlahan masukkan bancuhan tepung jagung ukt memekatkan kuah (ikut citarasa anda utk kepekatannya)
- setelah agak mendidih, tuangkan telur yg telah dipukul keliling ke dalam kuali dan gaul perlahan, dan tutup api
- tuangkan segera kuah ke atas kuey tiaw
- hidangkan dgn cili / cilipadi potong

Happy trying :)

Sempoi Baked Macaroni with Cheezy Chicken Slices

Ni resipi sempoi coz nak cepat and ada macaroni lebih dalam fridge ;).

500gm macaroni (apa2 short pasta pon bole)
1 sudu besar olive oil (apa minyak pon boleh)
1 botol besar Leggo's / Prego Pasta Bake Sauce
5-6 keping Cheese Chicken Slices (Brand 5-star ada jual di Jusco), potong kecil2
1 pack (250gm) Shredded Cheddar Cheese (Family brand or apa2 brand pilihan anda :))

- panaskan oven @ 200'c, minyakkan baking pan
- rebus macaroni (ikut tempoh pada packet), bila masak tapis & toskan dan masukkan ke dalam
- panaskan minyak, goreng sebentar chicken slices
- masukkan pasta bake sauce dan tutup api, gaul sebati
- tuangkan campuran sauce ke atas macaroni dan gaul sebati
- masukkan campuran macaroni ke dalam bekas baking pan
- taburkan cheese di atas campuran pasta
- bakar selama 20-25 minit atau mengikut kegaringan yg anda mahu :)

Happy trying :)

Sempoi Apam Merekah Pelangi










Salam everyone,

So so long I've not popped by my own cafe! huhuhu. Couldn't resist to come back today. Here's a simple soft steamed cake (apam) I tried few weeks ago, TQ Saji magazine for the nice recipe. Simple to do and yummy to eat :)

200gm castor sugar
2 eggs
1 teaspoon Ovalette
1 teaspoon vanilla essence
250 gm plain flour (superfine)
1 cup Icecream Soda
Coloring / flavor of your choice

- beat sugar, eggs & ovallete till is thick that it won't fall off when poured
- sift flour, add in bit by bit with soda, beat till well mixed
- divide mixture into portions according to flavor and color of your choice
- can be made into minis or in 1 large baking pan
- boil water in steamer pot on high heat,
- for minis - fill mixture into your choice of cupcakes casings and steam till crack for about 7-8 minutes
- for large pan - pour different colors layer by layer and steam for about 10 minutes and until cracks in middle
- can be eaten with grated coconut

Happy trying :)